Nieuwsarchief

Winterse ballonvaart van Kamperveen naar de Lichtmis

Afgelopen zaterdag ben ik weer eens meegeweest met een luchtballon van Priveballon.nl uit Oosterwolde. Sinds mijn vorige ballonvaart in het voorjaar van 2011 had ik nog wel de wens om ook een keer het luchtruim te kiezen bij winterse omstandigheden. Afgelopen vrijdag sneeuwde het flink en zaterdag bleek de ideale dag te zijn om een ballonvaart te maken boven een wit landschap.

's Ochtends werd ik op de hoogte gebracht dat er 's middags zou worden gekeken of het mogelijk was om op te stijgen. We vertrokken uiteindelijk bij Kamperveen, aan de Jules van Hasseltweg. Direct na het opstijgen passeerden wij de Hanzelijn, waar op dat moment ritten werden gereden in verband met de Open Dag. Vervolgens voeren wij via Zalk naar Stadshagen (Zwolle) om vervolgens bij de Lichtmis te landen. Via Twitter, maar ook via reacties vanaf de grond, kregen wij vaak te horen: "Is het niet ontzettend koud daarboven?". Je zou zeggen dat bij winterse temperaturen op de grond, het in de lucht nog kouder moet zijn. En toch is dat niet zo. De sneeuw die op de grond licht zorgt er voor dat de kou uitstraalt naar boven toe. Op een gegeven moment houdt die uitstraling van koude lucht op. De koude lucht blijft laag bij de grond, omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht. Op een paar honderd meter boven de grond zit vervolgens een warmere luchtlaag, die als het ware op de koude luchtlaag ligt als een soort deksel.

Op het moment dat je maar hoog genoeg gaat (in dit geval enkele honderden meters), dan kom je in die luchtlaag terecht. In de meteorologie noemen ze dit 'inversie'. Op de foto's is deze inversielaag ook goed te zien. Bijvoorbeeld op foto 34, waarbij je een glinsterende laag boven de horizon ziet. Kijk je de andere kant op, dan zie je het als een soort bewolking boven het land hangen, zoals te zien is op foto 30.

Daarnaast speelt mee dat een luchtballon opstijgt omdat er een verschil is tussen de lucht in de ballon en de lucht er buiten. De warme lucht in de ballon is minder zwaar dan de lucht er buiten, waardoor de ballon opstijgt. Het verschil is in de winter makkelijker te overbruggen dan in de zomer. Stel: afgelopen zaterdag was het overdag -5ºC. De luchtballon stijgt op als er een verschil is van (bijvoorbeeld!) 60 graden. De lucht in de ballon hoeft dan slechts opgewarmd te worden naar 55ºC, terwijl dat in de zomer bij bijvoorbeeld 25ºC moet worden opgewarmd naar 90ºC. Dat is een aanzienlijk verschil (35ºC tussen winter en zomer).

Al met al raadt ik het een ieder aan om als je ooit de kans krijgt, met een luchtballon mee te varen. Zowel in de zomer, als de winter!

Locatie 1 reactie 2.501x

Reactie (1)

Johan MeijerDinsdag 11 december 2012 – 09:30
wat een prachtige foto's!!


In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?
Lees waarom donaties belangrijk voor mij zijn
Het nieuws via mijn Telegram kanaal: StefanVerkerkNieuws

Reageren

Naam:
Emailadres:
Jouw reactie:

Ingestuurde reacties worden voor publicatie op deze website gemodereerd. Reacties kunnen zonder opgaaf van reden worden geweigerd als deze als kwetsend kunnen worden ervaren, als het taalgebruik slecht is, indien de reacties reclame of privacygevoelige informatie bevatten of als de reacties niet aansluiten bij het onderwerp van het nieuwsartikel. Email adressen worden niet getoond bij de reacties.
Wat is het alarmnummer?
Anti-spam vraag
 
Verstuur reactie

Meer recent nieuws uit Kamperveen:

Auto met vier inzittenden van de weg N50 Kamperveen
Auto met aanhanger in brand op de N50 bij Kamperveen: weg dicht
Motorrijder zwaargewond bij ernstig ongeval N763 Kamperstraatweg - De Zande Kamperveen
Het weer in Wezep
Regen 7,9°C
ZZW 17,6km/h
1,8mm
Weerstation Wezep
Steun mijn werk
In 2023 hebben veel mensen mij gesteund met een donatie. Kan ik in 2024 ook op jouw steun rekenen?

Lees meer en doneer